Nå har kreftcellene stoppet å vokse og en svak tilbakegang kan spores. Livshåpet er tilbake.

‒ Formen er bra. Jeg er ung og sprek, sier hun når Afrodite tar kontakt. Nylig sto hun frem på NRK som et levende eksempel på at Impress kan gi gode resultater for alvorlig kreftsyke. – Målet er å bli 40 år – minst, sa hun til statskanalen.

‒ Jeg har vært gjennom det som kan tilbys via det offentlige helsevesenet for min sykdom. Siden jeg fikk konstatert eggstokkreft for ti år siden har jeg hatt to tilbakefall med spredning. Jeg fikk cellegift i fjor og valgte å avslutte før tiden. Plagene var så vonde at jeg ikke orket mer. Samtidig tok de noen prøver som ble sendt inn til analyse. Jeg fikk høre at alle inkluderingskriteriene var oppfylt i forhold til Impresstudien, og fikk tilbud om å bli med. Selvfølgelig takket jeg ja. Jeg hadde også tidligere sagt til mine leger at jeg gjerne ble med hvis det dukket opp noen aktuelle studier, sier hun.

En sprøyte hver tredje uke

Gunhild forteller at det var mye som skulle gjøres før første dose. Hun måtte gjennom en mengde med blodprøver, biopsier og bilder som skulle tas.

‒ Så var det å trappe opp på sykehuset her i Stavanger og få den første sprøyten i låret. Jeg satt et kvarter til observasjon og så kunne jeg dra hjem. Den første sprøyten var en boosterdose for å sette medisinen skikkelig i gang. Det gav en sterk reaksjon. Den kvelden fikk jeg feber, skalv og kjente en reaksjon i kroppen. Men jeg tok en Paracet og så gav det seg, forteller hun.

Så langt har Gunhild fått ti sprøyter i låret fordelt med tre ukers mellomrom. Hele tiden har hun blitt fulgt opp med kontroller, nye blodprøver, sjekk av blodtrykk, hjerte og nye MR-bilder.

Brystkreftmedisin

‒ Jeg har aldri følt meg så godt ivaretatt og vært så bra selv om livet er som det er. Jeg har en rekke små riskornaktige svulster i bukhinnen. Disse ser ut til å ha gått i dvale. På siste MR kan det virke som at et av «riskornene» hadde gått litt tilbake. Det er mye mer enn vi kan håpe på, forteller hun.

Medisinen hun får heter Herceptin og er i utgangspunktet godkjent for bruk på brystkreftrammede med det som kalles HER2 positiv brystkreft. Medisinen er et antistoff som binder til proteinet HER2 og gjennom dette hindre kreftcellenes vekst og forårsaker at kreftcellen dør.

‒ Etter hva jeg har forstått er jeg den første som får prøve denne medisinen mot eggstokkreft. Etter den første dosen har jeg ikke hatt noen bivirkninger slik som jeg fikk første gang. Det jeg plages med er løs mage eller forstoppelse, tørr hud og tørre slimhinner. Jeg har også fatigue, men mindre og mindre.

Hun kjenner fortsatt symptomer på kreften som er i kroppen.

‒ Det er masse riskornaktige kreftsvulster på bukhinnen. Det gjør at fordøyelsen er ganske kjip. Riskorna forgreiner seg til tarmene. Jeg kjenner en veldig stinnhet etter et måltid. Føler meg stram over buken og magen. Styrer derimot dette med medisiner, og når og hvordan jeg spiser. Svulstene irriterer fremdeles, men det blir ikke flere av dem. Det er fantastisk og gir meg et håp. Nå utsetter vi det uunngåelige. Jeg har tro på at kan komme nye medisinske fremskritt også. Dette betyr veldig mye for meg, og ikke minst for mange andre. Kan min deltakelse i denne studien gi svar som hjelper andre er det også flott, sier Gunhild Næss.

Gunhild er for tiden delvis ufør og jobber 40 prosent i kommunen samt litt i egen klinikk som sexolog i Stavanger. Sexologutdannelsen tok hun da hun ble syk og så hvilket behov gynkreftrammede har for denne tjenesten. Hun er også sexologen som besvarer spørsmålene som kommer inn til Gynkreftforeningens netttjeneste «Spør sexologen».

Ønsker flere til Impress-studien

Så langt har 359 pasienter vært inne til vurdering for å delta i Impress-studien, 19 av de har vært gynkreftpasienter.
– Det kunne godt ha vært flere med tanke på at nesten 1 800 damer får en eller annen form for gynekologisk kreft hvert år, sier professor og prosjektleder for Impress Norway, Åslaug Helland.

Les mer om IMPRESS-Norway