bilde av lise dean, smilendeStøtt vårt arbeid for alle som er rammet av gynekologisk kreft - meld deg inn nå! 
Bli medlem

–  Jeg tenkte aldri i retning av gynkreft. Året før hadde jeg dessuten tatt livmorhalsprøve, og tenkte automatisk at så lenge den var negativ så var alt bra. Jeg hadde ikke kunnskap om symptomer på gynekologisk kreft og lyttet derfor ikke til de tegnene som dukket opp i kroppen.
For selv om Lise ikke hadde kjent på smerter så var det noen symptomer som hadde sneket seg på i løpet av et par måneder.

Blod i avføring skyldtes eggstokkreft

Våren 2019 var Lise i full sving, både på jobb og på hjemmebane i Larvik. Da hun plutselig oppdaget blod i avføringen, tenkte hun at det nok skyldtes hemorroider. Etter hvert begynte hun også å kjenne seg oppblåst, men magetrøbbel hadde hennes mor også slitt med etter overgangsalderen. Ikke kjente hun at hun hadde tid til å gå til legen heller.
– Jeg tenkte ikke så mye mer over dette, men så ble mengdene med blod større og mannen min maste på at jeg måtte få sjekket opp dette hos legen. Da jeg kom til fastlegen var hun enig i at blødningene kunne skyldes hemorroider, men hun ville ta en underlivssjekk i tillegg. Hun var så vidt i gang med undersøkelsen før hun fant en stor svulst.
Fastlegen tok umiddelbart action. Lise ble sendt til videre undersøkelser på gastromedisinsk avdeling på sykehuset i Tønsberg, hvor overlegen underveis i koloskopien slo fast at dette dreide seg om kreft. Hvor kreften kom fra var legene imidlertid usikre på. Lise ble sendt videre til gynekologisk avdeling, flere prøver ble tatt, deretter ble alle prøver og Lise sendt videre til Radiumhospitalet. Her ble Lise diagnostisert med eggstokkreft i stadium tre med spredning til lever, urinblære milt, blindtarm, tykk-og tynntarm.

–  Tenkte ikke at dette kunne ramme meg

bilde av lise dean– Det var et stort sjokk å få kreftdiagnosen. Dette var noen jeg kunne veldig lite om og jeg tenkte ikke at noe slikt kunne ramme meg, ikke hadde vi noen historikk på gynekologisk kreft i familien heller. I ettertid ser jeg jo at det var tegn, og at jeg ikke lyttet tilstrekkelig til kroppen min. Fordi jeg hadde tatt livmorhalsprøve året før følte jeg jo at jeg hadde gardert meg mot gynkreft! Nå vet jeg at dersom jeg hadde gått til gynekolog, og tatt underlivssjekk med ultralyd, så hadde kreften vært oppdaget tidligere. Gynekologisk undersøkelse med ultralyd er noe alle kvinner burde få tilgang til, på lik linje med mammografi og livmorhalsprøve!
I august 2019 ble Lise operert, og legene gikk hardt til verks for å fjerne all kreft. I en åtte-timers operasjon ble livmor, eggstokker, blindtarm, milt, og store deler av tynn- og tykktarm fjernet.

Senskader etter cellegiftkurer

– Jeg er ganske imponert over hvordan kroppen har kommet seg etter operasjonen. Alt har egentlig gått veldig greit. Fordi det måtte tas mye av tarmen fikk jeg stomi, og posen på magen, som jeg kaller Jonny, lever jeg godt med. Stomi gir meg bedre livskvalitet sammenlignet med det å skulle leve med en svært kort tarm. På den positive siden har jeg alltid med meg et toalett, som jo er praktisk, humrer Lise.
Etter operasjonen fikk Lise seks cellegiftkurer, som inngikk i standardbehandlingen.
– Nå, fire år senere, er det fortsatt ingen tegn til tilbakefall, noe som jeg er utrolig takknemlig for. Når det er sagt, hadde jeg visst det jeg vet i dag, så hadde jeg nok avventet litt med cellegiftkurene.  Det var seks harde kurer, som blant annet har ført til at jeg har en del nevropati og konsentrasjonsutfordringer i dag. Det er flott at det nå går i retning av mer individtilpasset behandling, slik at ikke alle bare kjøres gjennom en standardbehandling.

bilde av lise dean på strandenNytt syn på livet

–  Selv om ingenting er greit med kreft, så er min innstilling at det ikke nytter å bekymre seg for noe man ikke vet. Det har nok også bidratt til at jeg, rent psykisk, har taklet mitt forløp bra. Min innstilling var tidlig at jeg ikke skulle sette meg ned og sture, men at jeg skulle gjøre alt i min makt for å komme meg gjennom dette.
Lise kaller seg selv en livsnyter, noe som har blitt forsterket gjennom sykdommen.

– Kreften har bidratt til at jeg har endret synet på livet. Hver dag skal være hyggelig.  Dersom det er noe jeg ønsker å gjøre – så gjør jeg det, ingenting skal utsettes. Jeg tar ingenting for gitt lenger, og mange ting jeg har brukt negativ energi på før fremstår nå som rene bagateller. Det er noe jeg skulle ønske jeg hadde lært meg tidligere i livet.

#kjennetter

Gynekologisk kreft kan helbredes. Jo tidligere den oppdages, jo større er sjansene. Vi oppfordrer alle kvinner til å kjenne etter og oppsøke lege ved endringer i underlivet.

Ta vår kjennetter-test, den tar kun 60 sekunder. 
Ta kjennetter-testen